Suntem cu toții familiarizați cu conceptul de curățare de primăvară a pomilor, dar asta se refera doar la taiarea ramurilor crescute incomod sau formarea coroanei pomilor fructiferi ...  evident ca nu este suficient.

Pomii fructiferi au nevoie si de tratamente chimice  special concepute pentru a reduce rezerva de oua a daunatorilor depusa pe scoarta pomilor (acarieni, afide, etc), dar si agenti patogeni cum sunt bacterile sau virusii care provoaca boli grave imediat ce pomii intra in perioada de vegetatie.    

Toamna tarziu si primavara devreme sunt cele mai bune  perioade pentru tratarea pomilor fructiferi,   15 noiembrie  - 15 martie.

Fructele ramase in pomi si cele cazute in jurul pomilor trebuiesc adunate si arse, acestea adapostesc bacterii, virusi, larve si oua in stare latenta care in primavara isi incep un nou ciclu de viata afectand sanatatea pomilor.

Tratamentul pomilor in perioada de repaus are rolul de a combate daunatorii intr-un moment vulnerabil si inactiv al ciclului lor de viata.

Ingrijirea preventivă timpurie este mult mai eficienta decat sa se aștepte până când vremea se încălzește și dăunătorii devin activi în primăvara și vara.

"REGULA CELOR 5" - Recomandare echipa www.pomicultor.ro

Tratamente recomandate in perioada de repaus la pomii fructiferi: 

  1. Tratament cu produse pe baza de sulf - zeama sulfocalcica, sulf muiabil, etc, gasite sub diferite denumiri comerciale in magazinele fitosanitare;

- perioada recomandata - sfarsit de noiembrie

  1. Tratament cu produse pe baza de cupru - zeama bordeleza, sulfat de cupru (piatra vanata), etc, gasite sub diferite denumiri comerciale in magazinele fitosanitare;

- perioada recomandata - luna decembrie minim 7 zile de la ultimul tratament

  1. Tratament cu produse pe baza de uleiuri minerale si insecticide - Confidor Oil, Nuprid Oil, etc

- perioada recomandata - lunile ianuarie sau februarie, cand prognoza meteo permite

  1. Tratament cu produse pe baza de sulf

- perioada recomandata - inceputul lunii martie

  1. Tratament cu produse pe baza de cupru

- perioada recomandata - sfarsitul lunii martie

Tratamentele de iarna recomandate se aplica atunci cand pomii au iesit din vegetatie – perioada noiembrie pana in martie, după ce toate frunzele au căzut.

Tratamentele cu produse pe baza de sulf si cupru se vor aplica mecanizat sau manual avand grija ca intreg pomul sa fie acoperit de solutie.

Temperatura de aplicare a uleiului horticol este de minim 4 grade Celsius. Se va verifica obligatoriu prognoza meteo pentru a se evita aparitia ploilor in urmatoarele 24 ore de la momentul tratamentului.

Tratamentul cu uleiuri horticole se aplica pe intreg pomul de la nivelul solului pana la varf acoperindu-l in intregime cu solutie.

Perioadele recomandate pentru tratamente vor fi adaptate in functie de prognozele meteo si se vor respecta recomandarile existente pe ambalajele produselor fitosanitare.

Un serviciu oferit de CComment