Stiati că în perioada interbelică  România era cel mai mare producător mondial de nucă?  

Soiurile de nucă românească au fost aclimatizate şi plantate în ţări precum Franţa,  Statele Unite şi chiar Asia, fiind încă de atunci apreciate pentru  proprietăţile extraordinare ale miezuliui său?

 Despre  nucul de selecție si cel altoit...

Cultura nucului in Romania a fost dezvoltată doar de cateva stațiuni de cercetare pomicola de pe teritoriul țării noastre. In acest fel s-a conservat un fond de germoplasma foarte valoros care generează la randul sau un material semincier si de ramuri altoi de o calitate deosebita perfect adaptat condițiilor pedoclimatice din Romania .
Tocmai de aceea este foarte important sa ne asigurăm că nucii produși din sămânță provin dintr o sursă selectată cu foarte mare atentie si care fac parte  dintr un areal protejat. Nucile ( samanta )care provin din livezi organizate ca plantatii mama respecta anumite rigori ceea ce dau certitudinea ca procesul de polenizare este intre nuci de soi, certificati, păstrându-si într o proporție foarte mare caracterele descendetiilor.
In concluzie, Nucul din sămânță selecționata trebuie să provină dintr o astfel de sursă pentru a ne asigura ca puietul păstrează în mare parte caracterele „parintilor”.
De menționat că intrarea pe rod a nucilor proveniți din nuca selecționata se face in mod neuniform, începând cu anul 5,6 ( sporadic in cadrul livezii) livada uniformizandu se începând cu anul 8 până în anul 12 de la plantarea.
În ceea ce privește nucul obținut prin altoire, acesta păstreaza în mod cert caracterele pomului mama de la care a fost colectata ramura.
Nucii altoiti încep mai timpuriu să intre pe rod anul 1 , 2 sporadic iar începând cu anul 4 se uniformizeaza si dupa anul 5 putem spune că începem producția comercială.
Bineinteles ca intrarea pe rod a unei plantatii este condiționată de lucrările de fertilizare, întreținere fitosanitara pe care le acordăm.
Intre soiurile de mare valoare create de stațiunile de cercetare romanesti enumerăm: Geogiu 65, Geogiu 86, Sibisel 252, Claudia, Ciprian, Germisara, Jupanesti, Novaci, Susita, Victoria, Miroslava, Valcor, Anica si altele. 
Avand in vedere pe de o parte ca procesul de altoire in cazul nucului este unul complex, iar pe de alta parte ca fondul de ramuri altoi certificate este unul foarte redus, altoirea acestor soiuri productive, valoroase si adaptate pedoclimatic României este realizata doar de câteva pepiniere specializate din Romania.
În următorul articol vom reveni cu mai multe sfaturi despre cultura nucului.

   DE CE NUC ROMANESC ?

  • nucul produs in Romania  este foarte bine adaptat conditiilor noastre pedoclimatice
  • are buna rezistenta la bolile specifice, antracnoza si bacterioza, rezulta ca tratamentele fitosanitare sunt reduse ca numar, implicit costuri reduse
  • intrarea pe rod are loc in anul 6-7 de la plantare
  • sunt rezistenti la seceta si temperaturi excesive vara (+35°) si iarna (-25°)
  • au productivitate mare - 2-3 tone la hectar - depinde de soi
  • fructele sunt competitive pe pietele internationale

Un serviciu oferit de CComment