1. SKIP_MENU
  2. SKIP_CONTENT
  3. SKIP_FOOTER

Taierea pomilor

Taierea pomilor este o activitate indispensabila care aduce beneficii de ambele parti – pomului  si pomicultorului.
Pomii fructiferi  vor creste sanatosi si vigurosi cu ramuri puternice si fructe de calitate.
Unelte necesare pentru intretinerea pomilor fructiferi:
-       Forfeca special conceputa pentru taierea pomilor fructiferi
-       Foarfeca telescopica pentru taierea pomilor fructiferi – in special zona de varf (optional)
-       Scara dubla pentru lucrul la inaltime – scara se va sprijini independent de pom
-       Fierastrau de mana
Taierea pomilor fructiferi se poate executa in doua perioade ale anului:
-       Luna martie – TAIEREA IN USCAT
-       Luna august – TAIEREA IN VERDE
Perioada propice pentru „taierea in uscat” incepe cu 25 februarie si se incheie inaintea intrarii pomilor fructiferi in vegetatie.
Nerespectarea acestei perioade implica riscuri – ma refer la inceperea taierilor inainte de 25 februarie.
-       Gerul cu temperaturi scazute considerabil, afecteaza rezistenta pomilor fructiferi la boli iar intrarea in vegetatie se va produce intarziat.
-       Cele mai sensibile specii la ger sunt caisul, piersicul, nectarinul si prunul.
Perioada propice pentru „taierea in verde” este incepand cu 25-30 iulie.
-       Aceste taieri vor avea ca scop asigurarea cantitatii necesare de lumina pentru dezvoltarea pomilor fructiferi, eliminand mladitele (lastarii) crescute in anul curent, care incomodeaza dezvoltarea ramurilor  fructifere, ori le umbresc.