Pepiniere recomandate
 
 

     Structura pomilor fructiferi (pentru taierea pomilor fructiferi)

  •    Sarpante

  •    Ramuri laterale

  •    Ramuri fructifere

     1 - Sarpantele sunt ramuri principale care formeaza scheletul pomului fructifer.

     2 - Ramurile laterale sunt ramificatii ale sarpantelor.

     3 - Ramurile fructifere sunt ramificatii ale ramurilor laterale pe care se dezvolta fructele 

 
Formarea coroanei la pomii fructiferi

In primii ani de viata (1-2) se vor alege sarpantele dintre ramurile mai puternice, aproximativ 4-5  la un pom care are spatiu minim 12 mp.

Sarpantelor li se va asigura o inclinatie de 60 – 70 grade, care poate fi executata progresiv – in primul an se vor inclina 45 grade si in anul urmator la 60-70 grade. Mentionez ca aceasta inclinatie poate fi chiar naturala la unii pomi si nu este nevoie de interventia pomicultorului.

Pentru orientarea sarpantelor la inclinatia dorita pot fi folosite mai multe metode – depinde de inspiratia pomicultorului – am sa va sugerez totusi cateva clasice:

 

  •  Ancorarea sarpantelor de tarusi prinsi bine in pamant

  • Ancorarea sarpantelor folosind un distantier – o tija dintr-un material usor, eventual lemn

  • Agatarea unei greutati, undeva la mijlocul sarpantei astfel incat sa obtinem inclinatia dorita (saculeti cu nisip, pietricele, etc)

Pentru aceasta activitate se va folosi sfoara din material textil sau plastic (rafie).

Atentie! La fixarea ramurilor cu aceste sfori se vor folosi noduri lejere (0,4 - 0,5 cm spatiu liber) pentru a evita suturarea si implicit slabirea ramurii la miscari mecanice provocate de vant, etc.

Taierea pomilor fructiferi – propriu-zis

  • In Romania se practica  3 tipuri de coroane la pomii fructiferi si anume VAS, FUS si ETAJAT (combinata, etc) - vezi foto

     

 

  Taierea VAS

 

  Taierea FUS

  

  Taierea ETAJATA (COMBINATA) 

 De mentionat este faptul ca pomii taiati dupa metoda combinata vor intra mai tarziu pe rod

 

  • Taierea pomilor fructiferi este de doua feluri: de curatare (rarire) sau de formare a coroanei

  • Taierea de curatare se refera la pomii fructiferi deja formati si care urmareste eliminarea lastarilor lacomi sau cei crescuti incomod

  • Taierea pomilor fructiferi pentru formarea coroanei are ca scop inmultirea ramurilor – aceasta se va face indepartand varfurile ramurilor tinere, fortand astfel dezvoltarea lor pe laterala nu pe lungime.

      

  •   Se vor elimina lastarii lacomi – lastari cu o crestere rapida, de obicei verticala, direct din sarpante sau axul central al pomilor, care consuma din resursele acestora, incomodand totodata dezvoltarea celorlalte care prezinta interes – preferabil este inlaturarea acestora odata cu taierea in verde.

  • Se vor elimina mladitele (lastarii) crescute vertical, orientate spre sol sau spre trunchiul pomului si cele care cresc imediat sub ramurile principale ale pomului (lastari concurenti)

  •  

  • Taierea capetelor ramurilor se va face numarand 3-4 muguri de la varful ramurii (sau in functie de necesitati) se va taia imediat langa mugure. – vezi foto.  Inaltimea pomilor fructiferi este stabilita de pomicultor care are in vedere portaltoiul folosit (vigoare mica, mijlocie, sau mare – respectiv 1,5-2 m, 2,5-3 m sau 4-5 m)Atentie! Nu vor fi taiate toate mladitele de pe ramurile principale.